Worstmakerij

Geschiedenis

Vanaf de oprichting van ons bedrijf heeft de ambachtelijke worstmakerij altijd een belangrijke rol gespeeld. In de tijd van het zelf slachten was het om meerdere redenen lonend. In de eerste plaats bood de worstmakerij de kans om runderen en varkens volledig te verwerken. Ten tweede was alles ruim voorhanden, van spek tot natuurdarmen, van lever tot hammen zodat voor iedere worstsoort optimale grondstoffen gebruikt konden worden. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw was het assortiment beperkt en de vraag stabiel. De consument was tevreden met algemene soorten (mits van goede kwaliteit) zoals ham, rookvlees, spek, leverworst, zult, boterhamworst, cornedbeef, hausmacher, snijworst en in het weekend rosbief.

In de jaren zeventig kwam de grote verandering. Mede door toerisme en immigratie werd Nederland bewust van de vele soorten en smaken van over de grens. Ook door beurzen en importeurs werden producten onder de aandacht gebracht.

Ook in onze slagerij werd het assortiment uitgebreider. De vraag bepaald immers het aanbod. Van 10 tot 12 soorten is er inmiddels een variatie van ongeveer 50 producten, veelal zelfgemaakt.

Jan Mourik heeft zich het worst maken eigen gemaakt door de opleiding van vader Jan sr., door op vrije dagen bij andere slagers in de leer te gaan en door het volgen van een specifieke opleiding waardoor hij zich nu Meester-Worstmaker mag noemen.

De basis van onze huidige worstmakerij is duidelijk: kwaliteit, versheid en hygiëne zijn de pijlers waarop we verder bouwen. Alle producten worden gemaakt van grondstoffen met duidelijke herkomst en kruiden van goede leveranciers. Er zijn vleeswaren die al vele jaren volgens de zelfde methode worden gemaakt maar soms doen zich nieuwe ontwikkelingen voor waardoor de productiemethode gedeeltelijk of geheel wordt veranderd. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld zoutreductie en de gevolgen voor houdbaarheid en voedselveiligheid. Of door het meedoen aan vakwedstrijden en d.m.v. de opmerkingen in het keuringsrapport streven naar een nog beter product.

Regelmatig maken we nieuwe soorten of proberen we een vleeswaar uit de vergetelheid te halen en laten we dus eigenlijk de consument van nu de smaak van vroeger beleven. Voorbeelden? Onze zure zult (receptuur van ± 1880) en gegrilde procureur.

Zowel met producten uit onze worstmakerij als uit eigen keuken hebben wij inmiddels vele gouden oorkondes in de wacht mogen slepen. Bij verschillende vakwedstrijden in de afgelopen jaren meer dan 40 stuks. Bij een aantal daarvan zijn wij extra trots: gegrilde spareribs al 9 jaar op rij, filet americain al 6 jaar op rij, ook bij TNO uitstekende resultaten, onze rookworst, de boerenachterham, gebraden gehakt, Jamo rauwe ham, runderrookvlees en wat dacht je van onze erwtensoep: sinds jaar en dag top en ook bij voetbalvereniging SPIRIT in Ouderkerk aan den IJssel op zaterdagmiddag een geliefde maaltijd!

De gouden oorkonde van Remco Mourik (19 jaar) willen we apart vermelden: meteen bij zijn eerste inzending Goud met Ster pakken is een prestatie van formaat: de gegrilde kipdijtjes zijn maximaal beloond door de jury en vinden inmiddels gretig aftrek.

Wat maken wij zelf?

Uit eigen worstmakerij

Uit eigen worstmakerij en uit eigen keuken zijn 2 verschillende termen. Bij worstmakerij moet je denken aan onze zelfgemaakte ambachtelijke vleeswaren en worstsoorten.

  • Jamo rauwe ham
  • Runderrookvlees
  • Bacon
  • Rookspek
  • Hausmacher
  • Boterhamworst
  • Gebraden gehakt
  • Gebraden kipgehakt
  • Boerenachterham
  • Gegrilde procureur
  • Poldergebraad
  • Gebraden fricandeau
  • Gegrilde rosbief
  • Gebraden runderrollade
  • Zure zult
  • Boerenleverworst
  • Grillworst
  • Grillworst met kaas
  • Krimpenermetworst
  • Rookworst
  • Verse worst
  • Rundersaucijzen
  • Poestaworstjes
  • Osseworst
  • Gegrild Zeeuws spek

Uit eigen keuken

  • Gegrilde spareribs
  • Gebraden gehaktballen
  • Gegrilde kipdijtjes
  • Gebraden drumsticks
  • Gebraden filetrollade
  • Gebraden gehaktballetjes
  • Gesudderde sucadelapjes
  • Gegrilde kip
  • Saucijzenbroodjes
  • Erwtensoep
  • Bruine bonensoep
  • Tomatensoep
  • Goulashsoep
  • Groentesoep
  • Kippensoep
  • Diverse maaltijden
  • Wrap’s
  • Tortilla’s
  • Diverse salades
  • Filet americain en speciaal

Deze opsomming is niet volledig omdat we steeds andere producten ontwikkelen en aanbieden, via de nieuwspagina zullen we je hiervan op de hoogte houden.